Пресрелізи

26.12.2014 / 10:41

ПАТ «Закарпатгаз» проводить щорічний перерахунок вартості газу, спожитого у 2014 р.

На початку 2015 року ПАТ "Закарпатгаз" проведе перерахунок вартості газу споживачам, які сплачують газ по показах лічильника. Залежно від обсягу газу, спожитого впродовж 2014 року, визначиться ціна кубометра на наступний рік. Це дозволить сім`ям, які не перевищили обсяг споживання до 2,5 тисяч кубометрів, сплачувати менше за газ.

В середньому перерахунок здійснюється у 5,9% споживачів і в основному стосується домогосподарств, де газ використовується на потреби опалення. Перший квартал, а також жовтень-листопад 2014 р. були відносно теплими, що сприяло значній економії газу. Для підтвердження переходу з більшої в меншу категорію обов’язковою є наявність контрольного показника не тільки в грудні 2014 р., а й у січні 2015 р. Така вимога передбачена п.10 Правил надання населенню послуг з газопостачання (постанова втратила силу)

Споживач має право на перерахунок цінової категорії вже через півроку, станом на 1 липня. Проте споживання природного разу за 6 місяців не повинно перевищувати 60% від обсягу річного споживання, що відповідає ціновій категорії в яку він хоче перейти. У разі виникнення спірних питань, що стосуються проведеного перерахунку, в ПАТ «Закарпатгаз» створена спеціальна комісія. Подати заяву на розгляд комісії можна у районних відділеннях газового господарства.

Ціна газу та методика перерахунку регулюються державою і ПАТ "Закарпатгаз" повинен чітко дотримуватись вимог законодавства. Визначати ціну газу на наступний рік у відповідності до обсягу енергоносія спожитого в попередньому році вимагає диференційована система оплати, яка діє в Україні з 2007 року. Кожна категорія споживачів має свою ціну за кубометр - ті, хто споживають більше - платять більше та навпаки. «Диференціація дозволяє сплачувати менше тим людям, які проживають в квартирах або будинках, в яких використовують сучасне газове обладнання» - зазначає голова правління Віталій Шатило.

Перерахунок є додатковим стимулом для ощадливого використання енергоносіїв, адже на сьогодні в Україні обмежена пропозиція природного газу власного видобутку, а ціна на імпортований дуже висока.

Довідка:

Основними видами діяльності ПАТ «Закарпатгаз» є транспортування та постачання природного газу. ПАТ «Закарпатгаз» експлуатує 7,2 тис. км. газопроводів. Щорічно підприємство транспортує близько 640 млн. куб. м природного газу.

Клієнтами компанії є 266 тисяч сімей Закарпатської області та 6,8 тисяч підприємств промисловості, установ і організацій. У числі найбільших підприємств-клієнтів ПАТ «Закарпатгаз» такі підприємства, як ТзОВ «Русинія», ТОВ «Інтерфіл», ТОВ «Ядзакі Україна», ОП «Ужгородський коньячний завод» та інші.

ПАТ «Закарпатгаз» є одним з найбільших роботодавців Закарпатської області. На сьогоднішній день на підприємстві працює понад 1,4 тисяч чоловік. Товариство входить до десятки найбільших платників податків області, щорічні відрахування до бюджетів всіх рівнів складають понад 80 млн. грн.

За додатковою інформацією звертайтесь до:

помічника голови правління

Маріанни Гриценко